Skip to main content

Λάβε μέρος στην απεργία για το κλίμα του Fridays for Future στις 15 Σεπτεμβρίου 2023

Δασικές πυρκαγιές, λειψυδρία, ξηρασία: η ανθρωπότητα βρίσκεται εν μέσω κλιματικής κρίσης. Αυτό το καλοκαίρι, η κρίση μάς επηρεάζει όλες κι όλους άμεσα, κι οι πιο ευάλωτοι πλήττονται περισσότερο. Όμως, ο αυτοαποκαλούμενος «καγκελάριος του κλίματος», Olaf Scholz (SPD), αντί να μας προστατεύει απ’ την κλιματική κρίση, σκοπεύει να υπονομεύσει έναν απ’ τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς προστασίας: τον Νόμο για την Προστασία του Κλίματος. Για την ακρίβεια, επιτρέπει στο FDP να καθυστερήσει, εμποδίζοντας έτσι την αποτελεσματική προστασία του κλίματος. Κι ενώ η κυβέρνηση συνασπισμού είναι απασχολημένη με εσωτερικά ζητήματα, η εφημερίδα Bild, με τη βοήθεια του κεντροδεξιού κόμματος CDU/CSU, προσπαθούν να διχάσουν περισσότερο την κοινωνία, σπέρνοντας τον φόβο για τα επειγόντως απαραίτητα μέτρα προστασίας για το κλίμα.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ηγηθούν αυτού του αγώνα αυτοί που θέλουν να τον εμποδίσουν. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να προχωρήσει τη διαδικασία. Και τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει αποτελέσματα σχετικά με την προστασία του κλίματος, αλλά μόνο όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουμε ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα λάβουμε μέρος στην εθνική απεργία για το κλίμα του Fridays for Future, πλημμυρίζοντας τους δρόμους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων, θα συγκεντρωθούμε σε εκατοντάδες περιοχές για να διαμαρτυρηθούμε, απαιτώντας πολιτικές που συνδυάζουν την προστασία του κλίματος και την κοινωνική δικαιοσύνη, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Απαιτούμε απ’ τη Γερμανική κυβέρνηση…

  • να ενισχύσει τον Νόμο για την Προστασία του Κλίματος παρέχοντας δεσμευτικούς στόχους ανά τομέα, που θα προσδιορίζουν το κατά πόσο θα πρέπει να μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα ετησίως.
  • να επισπεύσει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Ταυτόχρονα, απαιτείται πολύ περισσότερη προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Δεν πρέπει να γίνεται περαιτέρω εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων παγκοσμίως κι οι επενδύσεις ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό πρέπει να σταματήσουν.
  • …να εφαρμόσει μια ουσιαστική αλλαγή στις μετακινήσεις. Αντί να επενδύει δισεκατομμύρια σε περισσότερους αυτοκινητόδρομους, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία καλύτερων εναλλακτικών λύσεων για τα αυτοκίνητα, όπως καλύτερα λεωφορεία και τρένα, κι ασφαλείς ποδηλατοδρόμους, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται ένα SozialTicket για τις δημόσιες συγκοινωνίες για τη μετακίνηση όλων. Επιπλέον, θα πρέπει να μπει τέλος στις επιδοτήσεις που βλάπτουν το κλίμα, όπως το αθέμιτο προνόμιο εταιρικού αυτοκινήτου και να εφαρμοστεί όριο ταχύτητας.
  • …να διευκολύνει τα άτομα με χαμηλό εισόδημα με το υποσχόμενο επίδομα για το κλίμα. Επιπλέον, στη διευκόλυνση αυτή θα συμβάλουν οι υψηλοί φόροι για το διοξείδιο του άνθρακα, οι φόροι στα κέρδη από ορυκτά καύσιμα κι η επαρκής φορολόγηση ακραίου πλούτου. Επίσης αυτό θα προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και θα χρησιμεύσει ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανόδου ριζοσπαστικών δεξιών ιδεολογιών.
  • …να αυξήσει την υποστήριξή της στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, που πλήττονται περισσότερο απ’ την υπερθέρμανση του πλανήτη, και να τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την κλιματική κρίση. Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τον ρόλο της στην υπερθέρμανση του πλανήτη και να διαθέσει αμέσως κονδύλια για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε η κλιματική κρίση στον Παγκόσμιο Νότο.

Απαιτούμε μια κυβέρνηση που τηρεί τους κλιματικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί. Μπορούμε να το πετύχουμε αν βγούμε όλες κι όλοι, μικροί και μεγάλοι, μαζί στους δρόμους. Λάβε μέρος μαζί μας την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στην περιοχή σου και γίνε μέρος της παγκόσμιας κλιματικής απεργίας Fridays for Future.

#FridaysForFuture
#EndFossilFuel

#Klimastreik1509

 

© Björn Obmann / BUNDJugend Berlin