Skip to main content

Participă la greva climatică Vineri pentru viitor pe 15 septembrie 2023

Incendii de păduri, deficit de apă, secetă: umanitatea se află în toiul unei crize climatice. Vara aceasta, criza ne lovește pe toți chiar la noi acasă, iar cei cu mijloace limitate sunt cei mai afectați. Însă, în loc să ne protejeze de criza climatică, autointitulatul „cancelar al climei” Olaf Scholz (SPD) are de gând să submineze unul dintre cele mai importante mecanisme de protecție împotriva schimbărilor climatice: Legea germană privind protecția împotriva schimbărilor climatice. De fapt, cancelarul îi permite partidului FDP să întârzie și să blocheze o protecție eficientă împotriva schimbărilor climatice. Și, în timp ce guvernul de coaliție este preocupat de sine, Bild & Co., cu ajutorul CDU/CSU, încearcă să divizeze și mai mult societatea, sădind temeri legate de atât de necesarele măsuri de protecție împotriva schimbărilor climatice.

Nu putem permite ca lupta să fie condusă de ceir care vor să blocheze măsurile și să sădească frica. După vacanța de vară, guvernul trebuie, în sfârșit, să facă progrese. În ultimii ani, am făcut progrese în ceea ce privește protecția împotriva schimbărilor climatice numai când sute de mii de oameni au cerut asta guvernului. De aceea, vineri, 15 septembrie, ne vom alătura mișcării Vineri pentru viitor și vom ieși în stradă în cadrul unei greve climatice naționale. În sute de locuri, oameni de toate vârstele și din diverse pături ale societății se vor reuni pentru a protesta și a cere politici care să integreze protecția împotriva schimbărilor climatice cu o dreptate socială mai mare și care să adopte și să se achite consecvent de responsabilitatea lor globală.

Cerem guvernului federal…

 

  • să consolideze Legea privind protecția împotriva schimbărilor climatice stabilind obiective obligatorii pentru fiecare sector, specificând cantitatea de CO2 ce trebuie economisită anual;
  • să elimine mai repede cărbunele, gazele și petrolul. În același timp, e nevoie de mult mai multe eforturi pentru a economisi energie și a trece la sursele de energie fără emisii. Resursele fosile nu mai trebuie exploatate nicăieri în lume, iar proiectele pe bază de combustibili fosili din străinătate nu mai trebuie promovate.
  • să implementeze o schimbare fundamentală a mobilității. În loc să investească miliarde în mai multe autostrăzi, guvernul trebuie să prioritizeze crearea de alternative mai bune pentru mașini, inclusiv un serviciu atrăgător de autobuze și trenuri și o infrastructură sigură pentru biciclete, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale. Aceste măsuri ar trebui să includă și un bilet social național pentru transportul public, pentru a asigura mobilitatea pentru toată lumea. În plus, ar trebui să se pună stop subvențiilor care dăunează climei, cum ar fi privilegiul nedrept al mașinilor de firmă, și să se implementeze limite de viteză.
  • să ușureze povara asupra persoanelor cu venituri mici prin intermediul bonusului pentru climă promis. În plus, costurile mari ale emisiilor de CO2, impunerea unor taxe pe profiturile din combustibili fosili și impozitarea adecvată a averilor extreme ar ajuta la o distribuție corectă a poverii. Mai mult de atât, ar promova dreptatea socială și ar servi drept instrument crucial pentru combaterea ridicării ideologiilor de extremă dreaptă.
  • să-și mărească sprijinul pentru țările din sudul global, care sunt în prima linie a luptei cu încălzirea globală, pentru a le ajuta să combată eficient criza climatică. Germania trebuie să-și asume responsabilitatea pentru rolul său în încălzirea globală și să aloce de urgență fonduri pentru a repara daunele provocate de criza climatică în sudul global.

Cerem un guvern care să adere la obiectivele climatice pe care și le-a propus. Putem reuși dacă împreună, tineri și vârstnici deopotrivă, ieșim în stradă. Vino alături de noi vineri, 15 septembrie, în zona ta locală și ia parte la greva climatică Vineri pentru viitor.

#FridaysForFuture
#EndFossilFuel

#Klimastreik1509

© Björn Obmann / BUNDJugend Berlin